Zoeken
Zoeken

HIV:

Wat is het?
HIV is het virus dat ons immuunsysteem aantast. HIV staat voor humaan immunodeficiëntie virus, het virus dat zorgt voor een verminderde weerstand bij de mens. AIDS is een vergevorderd stadium van HIV welke staat voor acquired immune deficiency syndrome, ook wel de ziekte opgelopen tijdens het leven die zich uit in een ziektebeeld.

Hoe krijg je het?

Je kunt HIV oplopen door:
Onveilige seksuele handelingen. vaginale seks.  (Penis in vagina) of (penis in anus) zonder condoom. Orale seks, waarbij (menstruatie) bloed van een geinfecteerde persoon in de mond komt. Het delen van seksuele attributen (dildo) zonder deze na gebruik schoon te maken. 
Bloed-Bloed contact: het  gebruik maken van eerder gebruikte naalden en spuiten van iemand die HIV positief is bij drugsgebruik. Het virus kan op deze manier in de bloedbaan terechtkomen. Ook tijdens een bloedtransfusie kan je geïnfecteerd worden, indien deze niet adequaat onderzocht is. De kans dat u HIV krijgt door een bloedtransfusie is in Suriname is klein, omdat het verkregen bloed meerdere malen op  HIV  onderzocht wordt. 
Moeder op kind: Een HIV  positieve zwangere kan HIV aan haar ongeboren kind overdragen, tijdens de zwangerschap, bevalling en borstvoeding. Bijkans alle vrouwen worden in Suriname gescreend op HIV tijdens de zwangerschap. Indien de test positief uitwijst wordt deze behandeld met medicijnen welke de kans op overdracht van HIV verkleinen. Ook bij de bevalling worden er voorzorgsmaatregelen getroffen. Elke zwangere dient voor de 14e week en bij de 30e week van de zwangerschap getest te worden. Een baby die geboren wordt uit een HIV positieve moeder wordt getest na de geboorte en mag geen borstvoeding krijgen. Een goed counselingsgesprek wordt aanbevolen aan de moeder.

Mythes over HIV

Je loopt geen risico op HIV besmetting  door : 

  • Huidcontact, (bv een handdruk geven). Indien uw huid beschadigd is, biedt een pleister voldoende bescherming
  • Permanent condoom gebruik
  • Knuffelen, strelen of masturberen.  Wees wel voorzichtig met lichaamsvloeistoffen van de geinfecteerde persoon (sperma en vaginaal vocht) bij orale seks. 
  • Tongzoenen ( daar is te weinig speeksel aanwezig om iemand te kunnen infecteren)
  • Gezamenlijk toilet gebruik
  • Gezamenlijk gebruik van bestek ( lepels, vorken en messen) of andere gebruiksvoorwerpen ( lakens, baddoeken enz.)
  • De luchtwegen ( ademen, hoesten of niezen)
  • Insectenbeten ( muskieten)
  • Etenswaren
  • Samen gebruik te maken van een zwembad, sauna of bubbelbad

Wat zijn de symptomen? De eerste klachten treden vaak binnen 2 tot 4 weken op. In het begin kunnen de klachten van HIV lijken op een verkoudheid  die vanzelf  weer verdwijnt. Sommige mensen ervaren moeheid, pijn achter de ogen, spierpijnen, diarree, lymfadenopathie (opgezette klieren). Niet iedereen met HIV heeft deze klachten. 

Testen? 
Het moment dat u weet dat u onveilige seks ( zonder condoom/condoom is stuk) gehad hebt, is het belangrijk te testen. De test is betrouwbaar als u drie (3) maanden na het risico gaat testen. Dit wordt de incubatie of “window” periode genoemd. Uw lichaam moet antistoffen maken tegen het virus zodat deze aantoonbaar zijn in het bloed, dat duurt meestal 3 maanden. Gaat u eerder testen, bestaat de kans op een vals negatief resultaat . Dat betekent dat de test negatief is, terwijl diegene wel geïnfecteerd is met het HIV virus.
Een ieder mag zich vrijwillig aanmelden op de afdeling Counseling & Testing.

Test procedure

In Suriname worden er twee (2) soort testen op HIV uitgevoerd. Namelijk de “rapid” test en de “Elisa” test. Op de dermatologische dienst wordt gebruikgemaakt van de rapid test. Alvorens er een HIV test wordt gedaan, is er eerst een pre- counselingsgesprek tussen de cliënt en de counselor. Hierbij wordt er aandacht besteed aan het risico dat de cliënt mogelijk opgelopen zou kunnen hebben. Tijdens dit gesprek wordt de nadruk gelegd op “gedragsverandering”. Tenzij de cliënt het besluit neemt om getest te worden, wordt er een vingerprik gedaan en het resultaat is na een kwartier (15 min) bekend. Daarna is er een post -counselingsgesprek. Tijdens dit gesprek wordt het testresultaat doorgegeven en uitgelegd. Verder wordt er nogmaals gesproken over het opgelopen risico. Indien nodig worden er vervolgafspraken gemaakt.

Het testresultaat wordt alleen schriftelijk verstrekt bij een positieve uitslag of als de huisarts specifiek erom vraagt. Als het resultaat nodig is op papier, dient de cliënt te komen met een verwijzing van de huisarts. Alleen positieve resultaten worden verstrekt op papier, omdat de cliënt verder behandeld moet worden door de huisarts. 

Het resultaat
Het testresultaat kan positief of negatief zijn. Een negatieve testuitslag geeft aan dat u geen HIV hebt. Er zijn dus geen antistoffen gevonden in het bloed. Een positieve testuitslag  houdt in dat u wel geïnfecteerd bent. U bent dan drager van het virus en kunt andere mensen besmetten, als u onveilige omgang hebt. 

 Behandeling ?
Je kunt niet genezen van HIV. Het virus kan wel onder controle worden gehouden met HIV-remmers of antiretrovirale therapie(ART). Deze medicijnen vertragen de ontwikkeling van het virus zodat deze zich niet vermenigvuldigen. Voorheen moesten HIV-positieven meerdere remmers per keer innemen. Inmiddels zijn er combinatie tabletten met dezelfde werking, waardoor 1 tablet soms al voldoende is.

Wie zijn remmers goed gebruikt slaagt erin de vermenigvuldiging van het virus tegen te gaan, zodanig dat deze niet langer aantoonbaar is in het lichaam. Dit wordt ook wel ondetecteerbaar genoemd. Het virus is nog wel in het lichaam, maar in zo’n kleine hoeveelheid dat het niet in het bloed gemeten kan worden.

Mensen die HIV positief zijn en een gezin willen stichten kunnen dat doen zonder dat het kindje geboren wordt met HIV. Hoe doe je dat? Door de remmers goed te gebruiken, wordt het virus onderdrukt en kan de moeder een normale bevalling hebben zonder dat het kindje geboren wordt met HIV. Daarnaast kan een HIV positieve vader die zijn medicijnen goed gebruikt het virus niet overdragen.Het kan soms voorkomen dat het virus zich gaat aanpassen als mensen hun remmers niet gebruiken of verkeerd gebruiken, dat noemt men resistentie. Het virus krijgt de gelegenheid zich weer te gaan vermenigvuldigen, waardoor de remmers niet meer het gewenste effect hebben op het virus en mensen op een ander regime moeten. 

Wat kan je doen om geen HIV te krijgen? 

  • Gebruik altijd een condoom
  • Laat je testen met je partner
  • Houd je aan een vaste partner en hij/zij aan jou
  • Laat bij orale seks geen (menstruatie) bloed of sperma in je mond komen. Gebruik een beflapje of condoom bij orale seks
  • Gebruik een condoom met glijmiddel op waterbasis
  • Deel geen seks attributen en maak deze goed schoon na gebruik.
  • Stel seks zolang mogelijk uit tot je er ready voor bent. Indien je reeds seksueel actief bent, gebruik altijd een condoom. 

Hoe eerder u begint met seks, hoe groter het risico op een HIV infectie of andere Seksuele overdraagbare aandoening.

PEP en PrEP
PEP en PrEP zijn beiden HIV-remmers die worden gebruikt in speciale situaties. 


PEP staat voor Post Exposure Prophylaxis, d.w.z. een middel die gebruikt kan worden nadat men in aanraking gekomen met het HIV virus. Het is een kuur van 28 dagen die wordt ingenomen door iemand waarvan het vermoeden groot is dat deze onveilige omgang heeft gehad met iemand die HIV positief is of in contact is gekomen met lichaamsvloeistoffen (hyperlink naar hoe krijg je het) waarin het virus in hoge concentratie aanwezig is.
Start zo snel als mogelijk met PEP, in ieder geval binnen 72 uur na blootstelling .

PrEP staat voor Pre Exposure Prophylaxis, d.w.z. een middel die gebruikt kan worden voordat men in aanraking is gekomen met het HIV virus.

Leven met HIV ?
Mensen met HIV kunnen net zo oud of zelfs ouder worden dan mensen die niet leven met HIV, indien zij hun remmers op de juiste manier innemen, een gezonde leefstijl op nahouden en regelmatig gaan voor controle naar de dokter.